EN PÅ MILJONEN

Belugakaviar från Kaspiskahavet med tillhörande tjänstemannavodka var det som erbjöds i Lufhthansa First när jag korsade Atlanten från landet där allting fungerar, till delstaten där allting är stort. Efter några timmar i vår lilla hyrbil så ankommer vi så till Austin och det är fantastiskt vad man känner sig nylärd om det stora landet när man har en kollega som befinner sig i USA för första gången. Han ställer frågor och undrar saker som jag släppt för länge sedan. Varför priser inte inkluderar moms, vad Sirius XM är, och varför allt är så fruktansvärt stort?

 

 Foto: Cristian Brolin, Vindro AB (mobilfoto)

Det är fantastiskt när man reser, hur man drar slutsater om saker som är annorlunda och att det därmed är felaktigt. Ett bra exempel är tex just det är här med "oj vilka stora vägar de har i Texas", när man lätt hade kunnat uttrycka det som "oj, vilka små vägar vi har i Europa". Det egna blir referenspunkten, och det man möter är därmed annorlunda, och blir direkt ifrågasatt. "Varför gör de så?"

 

 Foto: Cristian Brolin, Vindro AB

 

Vi anländer hotellet i skymningen och jag berättar för min kollega från Polen att vi kan ta en härligt kall öl,efter den långa resan, i baren bredvid hotellet. Det är nästan 40 grader ute, och trots värmen längtar jag ut, bort från AC och torr luft. När vi går dit diskuterar vi ölsorter, och återigen är den Polska ölen referensramen. Den bästa - givetvis. Jag förklarar att jag gärna dricker lokal öl istället - en öl som ofta är gjord för den miljö, temperatur, och känsla man befinner sig i. Det jag är van vid hemma - letar jag sällan efter utomlands.

Austin är Texas huvudstad och kanske världens live-musik-huvudstad. Här finns oändligt antal barer längs 6th street, och även i närområdet, och på många spelas live musik på kvällarna. Det är en spännade stad i Texas, jämfört med storstäder som Dallas och Houston som har en nästintill avfolkad stadskärna. Här i Austin, som ofta kallas världens näst största IT-stad, har Dell sitt högkvarter, och även andra kända IT-aktörer som EMC, HP, och Apple är stora arbetsgivare. Tillsammans med de offentligt anställda för staden och det självklara jordbruket runt omkring är det i USA mått en rik och rolig stad. Något som märks.

Under dagen satt jag och kollegan i vårt "Operations Center" här och arbetade. Det var dags för dragning i Powerball, ett lottospel som delstaterna i USA samverkar kring tillsammans. Dragningen sker i Florida kl 21.59 lokal tid och presenteras på Youtube kl 22.12 enligt tradition. Över 700 miljoner dollar fanns i potten för en ensam vinnare, vilket motsvarar ca 5,6 miljarder kronor. Det är USAs näst största pott någonsin.

Lotteribranschen är väldigt tradionell, med mycket avstämningspunkter, så att allt blir riktigt. Någon timme innan dragningen så stängs möjligheten för att köpa nya rader, och representanter för varje lotteri ringer in till oss och bekräftar att dragningen är stängd. Alla spelade rader, saldon, och kontrollsiffor kontrolleras för att säkerställa att allt är korrekt. Ibland händer det tex att någon köper en lotteri-rad i samma sekund som dragningen stängs för nya spel, och då kan det uppstå fel.

 

  Foto: Cristian Brolin, Vindro AB
 
Vi är drygt 25 personer i rummet när dragningen sedan annonseras, och då vi bara är mellanhand vet vi själva inte om någon vunnit. Alla lotterier går igenom sina system, och letar efter Tier1 (högstapris vinnare med alla rätt) eller Tier2 vinnare och rapporterar in status. Det är en process som tar några timmar - då alla vill försäkra sig om att det är rätt. Chansen att ha alla rätt på powerball (5 nr + 1 tilläggsnummer) är ca 1 på 292,201,338 vilket förstås är väldigt svårt. Samtidigt bor det ungefär 300 miljoner personer i USA, så om alla spelade en rad, så är det sannolikt att en person vinner jackpotten. När 35 delstater har rapporterat in resultat finns fortfarande ingen jackpotvinnare med alla rätt. Någon timme senare ringer så Massachusetts och berättar att de funnit en person med alla rätt - en person som slutligen bekräftas vara den enda personen med alla rätt och vinner totalt 759 miljoner dollar.

När vi lämnar kontoret sent på kvällen, rik av lärdomar från hur denna processen fungerar, så diskuteras givetvis hur vi skulle göra om vi vann pengarna. Det pratas hus, bilar, säkra barnens framtid, och hur man snabbast slutar sitt arbete. Diskussionen tar på något sätt ett snabbt slut - för den riktiga lyckan blir snart mycket viktigare för oss - nämligen var vi bäst inmundigar kvällens öl.

 

Den kvällen njuter vi av Texas egna öl - Shiner Bock. Fantastiskt god. Och väl anpassad till dagens upplevelse.I sommarvärmen, där på kvällen, känns den verkligen som en på miljonen, den också.

 

Med världen som arbetsfält,

  
 
  
CB

 

0 kommentarer