EN SANN LEDARE - STEVE WYNN

Det är en fantastisk möteslokal, där längst bort i korridoren på det ståtliga hotellet Encore i Las Vegas. Tillsammans sitter vi, drygt 400 chefer från IGT, och lyssnar när Don Sweitzer presenterar vår kommande gäst-talare. Don, medlem i IGTs styrelse, pratar avkopplat och korrekt och är ett riktigt proffs. Han har arbetat med politik och lobbying under stor del av sin karriär, och är bästa kompis med kända politiker som Clinton och Obama som han arbetat mycket med genom åren.

 

  Foto: Cristian Brolin, Vindro AB

 

När dörren öppnas, ut mot korridoren, så stiger så en äldre herre in, omgiven av två livvakter som snabbt ställer sig vid respektive trappa som leder upp mot scenen där mikrofonen väntar. Med en riktig och ärlig applåd välkomnas så Steve Wynn upp på scenen och med försiktiga steg tar han sig så uppåt för trappan och mot det väntande podiet. Hans syn är inte vad den en gång var, uppenbarligen, nu när han vid 75 års ålder gör sig redo att prata inför oss. Jag sitter en bra bit bort, men han ser ut som en Italiensk filmstjärna och hela Steve har en aura över sig som inger respekt.

Vi i publiken har i ett par dagar känt av Powerpoint-döden. Den ena höga chefen efter den andra har visat Powerpoints,Stapeldiagram, Cirkeldiagram, och stundtals en Video. Steve Wynn gör sig inte besvär, utan ställer sig stadigt, och ler bekvämt ut mot sin leverantör, vi på IGT.

  Foto: Cristian Brolin, Vindro AB

 

När Las Vegas blomstrade för fullt så byggde Steve Wynn klassiska hotell som The Mirage, Treasure Island och senare även The Bellagio, alla anrika platser längs the Strip som ingen i Las Vegas kan ha missat. Efter att ha sålt sina skapelser så byggde han senare Las Vegas stoltaste anläggning, The Wynn & Encore resort, och lyckades därmed förlänga "The Strip" med en fantastasik anläggning som än idag sannolikt är den finaste i Las Vegas. Inte bara är hotellen lyxiga och fina, men servicen man får är familjär och personlig - kanske den bästa man kan finna.

När man anländer utanför The Wynn spelas härlig musik av Frank Sinatra genom hundratals Bose-högtalare och en skön stämning infinner sig. Frank Sinatra var en av Steves bästa vänner och under många år reste de ihop. Steve nämner honom vid namn flera gånger, och ler så där härligt, precis som om han faktiskt såg Frank Sinatra precis bredvid sig. Just där och då, på scenen.

  Foto: Cristian Brolin, Vindro AB

 

Steve börjar prata om ledarskap. Hur har han lyckats bygga upp en förmögenhet på tre miljarder dollar, från ingenting. För honom handlar den större delen om ett bra ledarskap. Han berättar hur viktigt det är att folk känner att de blir rättvist behandlade på sin arbetsplats, blir sedda och får en rimlig ersättning för det arbetet de gör. Men detta är för honom bara en nödvändig grund att stå på som ledare. Det är inte här skillnaden ligger mot konkurrenterna.

"For me leadership is all about making ordinary folks - achieve great things" säger han och tittar ut över publiken och spänner i princip sina ögon - i allas andras ögon samtidigt. Vilken Hollywood replik. Han berättar hur viktigt det är, för alla, att ha en historia att berätta om sin arbetsdag när de kommer hem. Vissa yrkesgrupper, som tex croupierna vid casinoborden får det naturligt, medan andra yrkesgrupper, tex städare, ibland har det svårare då de inte träffar lika mycket människor i sin vardag på arbetet.

 

 Foto: Cristian Brolin, Vindro AB

 

Steve pratar för oss i en dryg halvtimme. Det är tyst i lokalen och hans budskap känns ärligt, korrekt, och inspirerande. Han berättar att han precis träffat Trump och att han blivit ombedd av Trump att hjälpa honom i det politiska partiet. Efter att ha röstat på Obama i förra valet, så erbjuder dock Steve Wynn slutligen sin hjälp att vara kassör för det republikanska partiet. För trots sin ålder på 75 år, känns det som han har många historier kvar att berätta och det känns som han har ett ärligt uppsåt att försöka göra saker bättre.

När han går ner från scenen får han stående ovationer. De enda som delas ut av den sorten under vår tre dagar långa session i Las Vegas. Det är fascienerande hur han kunde prata så bra, ärligt, och rakt till oss, medan våra egna ledare istället visade diagram i olika former med hjälp av en projektor. Istället för en historia levererades en big-data föreställning där siffror och analyser presenterades vetenskapligt korrekt.

Men det går nog tillbaka till det här med ledarskap och att berätta historier. Kan man berätta en bra historia, behövs ingen illustration. Bara en karisma och ett leende.

 

 Steve Wynn, Google Images

 

Med världen som arbetsfält,

  
 
  
CB

 

Las Vegas Ledarskap Steve Wynn
0 kommentarer