ATT "KÖRA HEM" PÅVERKAD FRÅN KROGEN - EN FRAMTIDSSPANING

r det lugnt till Malmö idag, frågade jag tågvärden när jag klev ombord på tåget. "Jodå", svarade hon med en luttrad röst. "-Än så länge". Någon suck hördes när hon hade tittat på min biljett och gick vidare i vagnen.

Första gången jag egentligen kom i kontakt med dagens påstigningsstation, Växjö, var senvintern 1994. Jag skulle åka på ett "High-School-Year Abroad" det kommande läsåret, och sista steget var att passera en intervju i Växjö som EF arrangerade. Här skulle de bedömma om jag var byxad nog för att åka utomlands, men kanske framför allt, om jag själv ville - eller om det var päronen som ville leva ut sina egna drömmar via barnet. 

 

  Foto: Cristian Brolin, Vindro AB

 

Mina minnen från den tiden i Växjö är egentligen bara två - förutom själva intervjun då. Dels att jag tog ett foto nere vid den ståtliga kyrkan, belägen bredvid parken som omvärlden har missat, och dels att jag åt lunch på McDonalds. Tiden går fort i vår vardag, och nu mer än 20 år senare lämnar jag Växjö med Öresundståg mot Kastrup. Ett typ av tåg som inte alls fanns på den tiden.

Stadsbussarna var heller inte gröna miljöbussar med "Vikaholm" på skylten - en helt ny stadsdel, "Östra Lugnet" var i princip inte bebyggt, Campus var ett par byggnader stort, restaurangutbudet var magert (motsvarade Kalmars nuvarande och nästan episkt dåliga i jämförelse), och Grand Samarkand bestod av OBS och MAXI. Någon Arenastad fanns inte, och ville man gå runt sjön var det på inget sätt lika fint som idag med fina träbroar och bryggor, konst. Det närliggande Biskopshagen var äng- och skogsmark. Inget annat.

Det är märkligt finner jag, hur ofta tiden går långsamt i vår vardag, förutom om vi tvättar bilen med poletter förstås, medan den alltid gick så fort när jag tittar bakåt. Enorma framsteg görs, och igår var faktiskt 10-årsdagen sedan Apples första iPhone lanserades. En produkt som totalt dödade Ericsson och Nokias konsumentavdelningar, och förändrade hela vårt eko-system för IT-tjänster.

 

  Foto: Cristian Brolin, Vindro AB

 

Om 10-15 år kommer kanske alla nya bilar att köra själva, alla personer i "kassan" är borta då självscanning ersatt dem, och tv-kanaler, så som vi känner dem idag, är helt borta. Detta är något som redan sker gradvis, men få tror jag tänker på vad det betyder, hela vägen ut, när man drar det till sin yttersta spets.

Idag är Tesla världens ledande tillverkare av elbilar (inte hybrid) som dessutom erbjuder en "auto-pilot". Än så länge finns inte så många Tesla-bilar i Sverige då skatteförmånerna här är små (vilket är märkligt med tanke på en "miljöintresserad" regering), medan i grannlandet Norge syns de nästan överallt. Där känns Tesla faktiskt lika vanligt som en tråk-Volvo med vit inredning, naturmaterial, och i övrigt kopierade tyska attribut, fast alltjämt sämre, men till ett likvärdigt pris.

 

  Foto: Cristian Brolin, Vindro AB

 

En "auto-pilot" i en bil kanske ses som en rolig liten "funktion", likt luftkonditionering och GPS gjorde en gång i tiden när det var nytt, men denna "auto-pilot" funktion, tror jag, kommer att leda till ett stort paradigm-skifte i hela vår värld. Likt iPhone gjorde för tio år sedan.

När bilen väl kan köra själv, på ett "säkert" sätt, uppstår en hel del kringeffekter. Nedan kommer så hur en framtid skulle kunna bli, en framtid som idag kan verka väldigt avlägsen och science-fictionaktig, men snart kanske skedde "alldeles nyss".

 

 • Från den dagen bilen kör själv - behöver du inte längre äga en bil. Det är mycket bättre med en "bil-pool" där man delar på resurserna och enligt någon taxi-princip beställer hem en bil när man skall iväg, varpå den kommer direkt. "Bilen" blir helt enkelt en tjänst, ingen produkt.
 • När man inte längre äger en bil, behöver man inget garage (för bilen i alla fall, däremot kanske för att fortsätta förvara allt annat bråte man borde sålt eller slängt för länge sedan).
 • När bilarna går på el, och du inte äger dem, behöver du aldrig tanka. När de får slut på energi, åker de helt enkelt och laddar själva. Bensinmackar dör ut.
 • Elmotorer kräver i princip inget underhåll. Och från många delar i en bil med förbränningsmotor som skall servas återstår bara en liten del - serviceverkstäder dör ut.
 • Idag kör auto-piloten med sensorer som känner av sin omgivning via infrarött ljus, sonar, radar, och kameror. Imorgon kommer bilarna börja att prata med varandra med något "close-field" nätverk. När det sker blir de mycket säkrare (tänk tex att bilen framför meddelar bilen bakom att den bromsar). När säkerheten går upp, kan man också minska marginaler - dvs transporter går fortare. Vägskyltar kanske försvinner, och korsningar, som vi känner till det idag, kanske inte behöver trafikljus.
 • Imorgon när du varit på krogen och tagit ett glas vin, kan du ändå ta bilen hem. För det är ju inte du som kör. Du kan även passa på att sova, eller likt SJ reklamen, sitta i lugnan ro och läsa en bok. Till skillnad från SJ kommer du dock antaligen fram i tid.
 • Färre olyckor kommer att ske, varpå försärkingsbolagen börjar få en allt mindre affär. Visst kan det fortfarande ske älgolyckor - men bil mot bil, eller bil mot natur kommer gå ner avsevärt.
 • Det blir svårare att stjäla en bil - kanske rent av omöjligt. För du kan ändå inte köra den. I en inte alltför avlägsen framtid kanske det inte finns en ratt - för du som förare - får enligt då lagstiftning ändå inte köra längre. Auto-Piloten gör det snabbare, säkrare och bättre än du.
 • Bilar måste lära sig att ta etiska beslut. Det blir en svår nöt att knäcka. Ponera att du åker på en motorväg med två filer. På ena sidan råkar det stå ett betongblock i vägen, och på andra sidan springer ett barn ut. Hur man än gör - kommer en olycka att ske - och bilen måste fatta beslutet hur den olyckan skall utspela sig. Skall bilen köra på det oskyddade barnet (den hinner inte bromsa i tid), eller skall den köra ut i betongblocket och kanske döda alla passagerarna ombord. En inte helt lätt uppgift att reda ut.
 • När ingen äger en bil, och allt bara är en stor bilpool, finns det ju inget behov av en parkeringsplats i stan. Bilar står inte stilla, de cirkulerar hela tiden. Staden kan förtätas ännu mer och alla lapplisor får sparken (äntligen).
 • De där gröna "Vikaholms bussarna" behövs inte längre. Det finns inte längre någon större anledning att ta en buss, alla kan få en transport billigt, fort, och enkelt. Direkt till sin destination.
 • Bilarna kan beställas med olika attribut. Den stora. Den billiga. Den fina. Den nya. Det finns många olika typer, och du beställer efter ditt nuvarande behov. Till jobbet kanske du tar den lilla, men till festen en limo. 

 

Jag tror att, om jag lever till runt 80 år, som är snittåldern för män i Sverige, kommer jag få uppleva allt detta. Och du med givetvis.

Antagligen kommer vi dock bara halvvägs - för när det mesta ovan händer, så kommer vi även ha forskat fram en bättre portabel el-energi källa (batteri). Och när det väl finns - så kommer alla bilar försvinna och drönarna ta över. Vad ska vi med en slingrande väg och korsningar till - när vi kan flyga direkt dit vi ska. En drönare kostar inte mer att bygga än en bil i massproduktion - och besparingen att ta bort vägnätet är ju nästan gigantisk. Dessutom blir det mycket vackare förstås.

 

 Foto: Cristian Brolin, Vindro AB

 

Den "Sci-Fi verklighet" vi ibland ser i filmer, är redan runt hörnet. Med bakgrund av det så är det självklart ren idioti att hålla på med "snabba järnvägar" i Sverige. Tågens tid, som vi känner till det för privatpersoner, är redan förbi. Att bygga något sådant som kanske tar 15-20 år att färdigställa är bortkastade pengar. Det "tåget" har nämligen gått. Nu gäller det att hänga på och med in i framtiden. El-drift, Auto-Pilot, och peer-to-peer trafik.

Man kan skratta åt detta idag - och visst kan jag ha fel. Men den som uppfann digitalkameran jobbade på Kodak (ett företag som är borta idag); Ericsson och Nokia tyckte iPhone var skit; och först nu har Volvo förstått på allvar att självkörande bilar kanske trots allt är framtiden. 

Vänta bara - så skall du få se - "snart" kör du inte bil längre.

 

Med världen som arbetsfält,

 
 
 
  
CB
Auto-Pilot Framtid Tesla
0 kommentarer